Daging Smoor

Daging Smoor

Woord vooraf: De meeste van mijn Indonesische recepten zijn gebaseerd op recepten die ik vond op de geweldige site www.tantelenny.com

Het aller populairste gerecht uit mijn rijsttafel bleek de daging smoor te zijn, het zoete rundvlees. Een heel zacht, zoet gerecht en gelijk ook het makkelijkste uit de hele rijsttafel. Voor daging smoor heb je weinig ingredi├źnten nodig, maar het liefst wel een flinke hoeveelheid tijd. Laat het gerust een dagje sudderen, maar met 3-4 uurtjes zou je er ook moeten komen.

Daging smoor heeft een basis van ketjap en tomaat, wat voor de mooie zoete smaak zorgt. Mocht je daging Semoor onverhoopt wat zurig smaken (door b.v. een erg zure tomaat) dan kan een klein scheutje gula Djawa uitkomst bieden.

Pak je stoofpan uit de kast en aan de slag!

Benodigdheden
Knoflook
Grote ui
Nootmuskaat
Ketjap manis
Sukadelappen/stoofvlees +/- 500 gram
Grote tomaat of blik ontvelde tomaat

Bereidingswijze
Daging smoor is een sudder gerecht, begin er dus op tijd aan.
Snijd het vlees in blokjes. Als je een verse tomaat gebruikt moet je hem eerst ontvellen. Pak nou geen dunschiller, hier bestaat een trucje voor. Breng een pan water aan de kook en zet een kom met ijswater klaar. Snij onder in de tomaat een kruis in het vel. Dompel de tomaat een paar tellen onder in het kokende water tot de velletjes omkrullen. Zodra je dit ziet gebeuren haal je de tomaat uit de pan en leg je ‘m een paar tellen in het ijswater. Nu kun je het vel er gemakkelijk vanaf stropen. Zelf ben ik hier meestal iets te lui voor. Met een blik ontvelde tomaten ben je nou eenmaal sneller klaar. Hoewel… Ik ben soms zo onhandig met de blikopener dat ik me wel eens afvraag wat de netto tijdwinst is.

Klaar voor de start!

Klaar voor de start!

Dus, ontvel je tomaat of maak je blik open. Snij de knoflook en de ui fijn. Ik gebruik meestal 2-3 flinke tenen per 500 gram vlees. Je kunt ze fijn maken in de vijzel, maar ik laat ze liever een beetje grof. Kies een pan met een vrij dikke bodem, je wilt niet dat je vlees aanbrand als je het de hele dag laat stoven. Bak de uien en de knoflook glazig en strooi er wat nootmuskaat naar smaak over ( niet te veel. Nootmuskaat is sterk spul en ook nog giftig in grote hoeveelheden!) Voeg het vlees toe en bak het rondom bruin. Je hoeft het vlees niet gaar te bakken, het staat nog de hele dag op.

Is je vlees grotendeels bruin, voeg dan je grote ontvelde tomaat of twee ontvelde tomaten uit blik met iets van het sap toe. Je hoeft bij tomaten uit blik zeker niet al het sap er bij de gooien, maar ongeveer 2 eetlepels is erg lekker. Druk met een spatel of lepel de tomaat uit elkaar terwijl je alles lekker door elkaar roert. Als het goed is heb je nu een heerlijk rommeltje in je pan. Nu mijn favoriete deel: Ketjap! Pak je fles en leef je uit. Zet de boel onder.

IMG_0416

En nu? Nu roer je alles nog even lekker door, zet je een deksel er op, draai je het vuur zo laag mogelijk en laat je het lekker een flink aantal uur stoven. Zorg dat het vuur echt laag staat. Lukt dat niet op je fornuis, gebruik dan een warmte verdeelplaatje of zet je pan met de deksel er op in de oven op een hele lage stand. Laat een paar uur lekker sudderen. Roer af en toe even om aankoeken op de bodem te voorkomen. Verdampt er toch vrij veel vocht? Voeg dan extra ketjap toe. Na een paar uur is het vlees als het goed is zo zacht dat het uit elkaar valt als je er in prikt. Serveer als onderdeel van een rijsttafel, of met rijst en groente naar keuze. Ook de volgende dag als opgewarmd lunchhapje erg lekker! Veel stoof plezier.

Speak Your Mind

*