Kip uit de oven

Kip uit de oven

Het zal jullie niet ontgaan zijn…het is koud. Heel koud. Perfect weer om diep in de bank te zakken met een kop warme chocolademelk, een dvdtje op te zetten en je oven het werk te laten doen! Daarom vandaag instructies voor een heerlijk ovengerecht: Kip met kruidenboter onder het vel, uit de oven. De oven doet het werk, je huis ruikt heerlijk en van het karkas van de kip kan je de volgende dag heerlijke bouillon trekken (maar dat is voor een volgende post) Er bestaan eindeloze manieren om kip te bereiden in de oven. Ik geef hier mijn favoriet voor ons arme zielen zonder draaispit thuis. Wat hebben we het toch zwaar…

Benodigdheden
-Een kip. Koop altijd de mooiste kip die je je kunt veroorloven, het is het waard!
-Boter
-Kruiden
-knoflook
-Aardappels
-Ganzen/eendenvet of olijfolie
-Een groenten bijgerecht, ik gebruik hier paarse winterpeen en meiraapjes

Bereidingswijze
Begin met het maken van de kruidenboter. Laat een pakje boter zacht worden buiten de koelkast. Knip je verse kruiden in een kopje. Welke kruiden? Dat is aan jou, maar ik heb wel wat adviezen! Denk goed na of de kruiden nog lekker zijn als ze warm zijn. Ik ben bijvoorbeeld dol op bieslook, maar warm is het niet zo lekker. Denk daarbij altijd na of de kruiden die je kiest bij elkaar passen en of ze passen bij het bijgerecht dat je voor ogen hebt.

De aller grootste aanrader is dragon. Dragon is een heerlijk kruid en vormt een klassieke combinatie met kip. Velen kennen dragon alleen als het kruid dat bearnaise zijn typische smaak geeft ( waarover in een volgende post meer!) Het is het echter waard om dragon ook een kans te geven in andere gerechten. Verse dragon is nog niet zo makkelijk verkrijgbaar. Bij de Albert Hein heb ik het nog nooit kunnen vinden, wel af en toe bij de Vomar. Als de supermarkt geen uitkomst biedt is de lokale Turkse of Marokkaanse winkel vaak een goede optie voor de wat meer ongebruikelijke verse kruiden. Daarbij zijn de hoeveelheden vaak groter en de prijzen kleiner! Een lijstje van verse kruiden die ik goed bij dit gerecht vind passen ( kies zelf je combinatie): Salie, oregano, tijm, dragon, bladpeterselie, rozemarijn, koriander en basilicum. Mijn persoonlijke afraders: Munt, dille, bieslook en laurier. Ik gebruik in deze versie een combinatie van dragon, bladpeterselie en verse oregano.

Waar waren we? Oh ja! Knip de kruiden in een kopje. Gooi de fijn geknipte kruiden in een kom, voeg peper en zout naar smaak toe en knijp er een of twee tenen knoflook over uit. Voeg nu de boter toe en meng alles met een vork totdat er een mooie kruidenboter ontstaat. Proef even met een stukje brood of een crackertje of de boter goed op smaak is. Zo ja, schep de kruidenboter in een spuitzak en leg opzij. Geen spuitzak voor handen? Een stevig diepvrieszakje waar je de punt van af knipt kan uitkomst bieden. Helaas is dit niet ideaal! Ik gebruik op de foto’s ook een diepvrieszakje, alleen zodra je er iets teveel kracht op zet springen er kleine gaatjes in en zitten je handen onder de boter. Liever toch een echte spuitzak dus!

De kruidenboter, het voorproeven is natuurlijk een vreselijke straf...

De kruidenboter, het voorproeven is natuurlijk een vreselijke straf…

Nu het delicate aspect van dit gerecht. Til met je vingers voorzichtig het vel aan de achterzijde van je kip op. Het zit hier vaak al een beetje los. Neem een eetlepel en steek deze heel voorzichtig, met de bolle kant naar boven, onder het vel zodat het los komt. Doe dit over de hele borst, zonder het vel te scheuren. Wees niet bang, zo fragiel is het vel ook weer niet. Met een beetje geduld lukt het echt wel! Zodra dit klaar is kun je de boter onder het vel gaan spuiten. Til het vel met de lepel zo ver mogelijk op en schuif de spuitzak zo ver mogelijk naar achter ( of naar voren, het is maar hoe je het bekijkt ) onder het vel. Ook hier is een echte spuitzak handiger omdat deze een smaller toelopende punt heeft. Spuit nu zo gelijkmatig mogelijk de boter onder het vel. Trek de spuitzak steeds een beetje naar achter zodat je de boter over de gehele borst verspreidt. Als dit gelukt is kun je met je vingers over het vel wrijven om de boter beter te verdelen, mocht het hier en daar wat onregelmatig zijn. Kijk hoe mooi je kip er nu bij ligt en geniet er even van!

Het vel loshalen met een lepel, het is even een klusje.

Het vel loshalen met een lepel, het is even een klusje.

Want nu gaan we het weer verpesten: Smeer de buitenkant van de kip in met de resterende boter. Niet alleen de borst, de hele kip! Het is handig om de kip voor deze stap alvast in de braadslede of pan te leggen waarin hij straks de oven in gaat. Heeft je kip een lekker boterjasje? Dan is hij klaar voor de oven!

Boter onder het vel, boter over het vel.

Boter onder het vel, boter over het vel.

Nu de aardappels. Ik maak de aardappels het liefst in de oven, in dezelfde braadslede als de kip. Ik kook de aardappels altijd eerst even kort en snij ze in stukjes, met schil en al. Mijn grote favoriet voor aardappels uit de oven zijn iets kruimige aardappels. Leg de aardappelpartjes rondom de kip in de braadslede en breng ze op smaak met zout. Als bakvet voor de aardappels gebruik ik deze keer ganzenvet. Niks lekkerder dan aardappels in ganzen of eendenvet! Het is helaas niet erg goed voor je, dus olijfolie is een goede vervanger als je aan de lijn moet denken. Aardappels ingevet en zout er over? Kip lekker ingesmeerd met boter? Braadslede de oven in!

Nu het hele “hoe-heet-hoe-lang” verhaal. Ik kan je niet vertellen hoe lang je kip in de oven moet. Ik kan je ook niet vertellen op welke temperatuur je de oven in moet stellen. Waarom? Kippen hebben allemaal een ander gewicht, andere afmetingen en dus een andere bereidingstijd. Ook elke oven is anders. Leer je oven kennen! Begin met 175 en pas aan naar eigen inzicht. Als je nog niet goed genoeg bekend bent met kip om te kunnen voelen wanneer je kip klaar is, gebruik dan een vleesthermometer. Daar zijn ze voor. De kerntemperatuur waarbij kip gaar is is ongeveer 75 graden Celsius. Steek de vleesthermometer altijd tussen de poot en het karkas.

Tada! Het ziet er altijd weer mooi uit.

Tada! Het ziet er altijd weer mooi uit.

Als de kip en de aardappels gaar zijn is het tijd om op te scheppen; op twee manieren. Serveer met je favoriete groentegerecht. Bij deze kip serveerde ik meiraapjes en paarse winterpeen met honing en tijm. Aan de slag! Kip uit de oven is de perfecte start van je weekend.

Speak Your Mind

*