Lavendel panna cotta met heldere aardbeiensoep

Lavendel panna cotta met heldere aardbeiensoep

Afgelopen Pasen kon ik weer eens lekker los gaan in de keuken van mijn ouders. Aangezien mijn eigen mini-keukentje me nog al eens voor een uitdaging stelt maak ik altijd volop gebruik van die mogelijkheid. Het dessert echter, bereidde ik toch de dag van tevoren thuis voor. Gelukkig was dit een ongelooflijk simpel, maar verrukkelijk lente toetje: Lavendel panna cotta met een heldere aardbeiensoep. Klinkt ingewikkeld, maar is stiekem oh zo simpel. Ik vertel je hoe je dit heerlijke toetje maakt!

We beginnen met de panna cotta. Panna cotta betekent gekookte room, en heel veel meer dan dat is het ook niet. Hoewel…eigenlijk is het zelfs dat nog niet. De room moet namelijk tegen de kook aangebracht worden, maar niet echt koken! Het basis idee van panna cotta is dit: Je brengt room tegen de kook aan en laat er dan een smaak intrekken. (Bij de klassieke Panna Cotta is dit meestal vanille) Vervolgens voeg je suiker toe om het zoet te maken en gelatine zodat het op gaat stijven. Dit giet je in vormpjes en laat je een paar uur in de koelkast staan. Dan serveer je het meestal met iets er bij. Bij uitstek dus een gerecht om je eigen creativiteit op los te laten! Laten we het nog een keer doornemen, nu iets rustiger. Ik geef hier de basisverhoudingen room/suiker/gelatine die ik meestal gebruik.

Benodigdheden
500 mililiter room ( geen mager, geen halfvol, geen gedoe. Gewoon volle slagroom!)
50 gram suiker
3,5 – 4 gelatine blaadjes
Smaakmakers, in dit geval een vanillepeul en twee flinke handen lavendel bloempjes

Bereidingswijze
Doe de room in een steelpan en voeg de lavendel toe. Breng de room tegen de kook aan en laat dan op een zo zacht mogelijk vuur de lavendel ongeveer twintig minuten in de room trekken. Lavendel is absoluut eetbaar, maar is meer bekend als verfrisser van je huis, je linnengoed of je toilet. Omdat men nou eenmaal graag flink geurende lavendel heeft, is veel van de lavendel die wordt verkocht extra geparfumeerd. Je wil natuurlijk geen dessert met parfumsmaak, dus zorg dat je ongeparfumeerde lavendel koopt! De biologische winkel, kruiden kramen op de markt of de Turkse of Marokkaanse winkel zijn plekken waar je ongeparfumeerde lavendel kan krijgen.

20130521-231903.jpg
Naast de smaak van lavendel wilde ik voor deze Panna cotta graag een ondertoon van vanille. Om te voorkomen dat je met het uitzeven van de lavendelbloempjes ook de vanille zaadjes uit je room zeeft, kun je de smaken het best één voor één in de room laten trekken. Als je lavendelroom ongeveer twintig minuten op staat draai je het gas uit en laat je de room volledig afkoelen. Giet de room door een zeef om de bloempjes te verwijderen. Nu kun je het proces van voren af aan beginnen, maar dan met de vanille. Snij de vanillepeul van punt tot punt doormidden, schraap de zaadjes er uit en voeg zowel de zaadjes als de peulhelften toe aan je lavendelroom. Ook nu breng je het weer tegen de kook aan en laat je het twintig minuten trekken. Leg ongeveer 10 minuten voor je room klaar is de gelatineblaadjes in koud water, zodat ze zacht worden.

Heeft je room genoeg getrokken? Verwijder dan de peul en voeg de suiker toe. In mijn ervaring is de hoeveelheid suiker die je nodig hebt erg afhankelijk van zowel je eigen smaak, als de smaken die je in de room hebt laten trekken. Ik vind zelf 50 gram soms al te veel. Mijn advies is dan ook om de suiker in kleine beetjes toe te voegen en steeds te proeven of je room goed op smaak is. Zodra de gewenste hoeveelheid suiker is toegevoegd kan de gelatine er bij. Knijp het overtollige water uit de gelatineblaadjes, voeg ze toe aan je room en roer stevig tot alle gelatine is opgelost. Je room moet nog warm zijn, anders lost de gelatine niet op! Vul nu je vormpjes, glaasjes, wat je maar wilt, met je de room en laat ze minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Zelf geef ik de voorkeur aan 24 uur, maar als je haast hebt… Extra tip: Maak bij voorkeur 1 of 2 panna cotta’s extra. Mocht er één niet goed uit de vorm komen of je laat er, god forbid, één uit je handen vallen, dan is er geen man overboord!

De aardbeiensoep kun je het beste maken op de dag van serveren zelf. Ook deze bereiding is een kwestie van weinig handelingen en veel geduld.

Benodigdheden
Een stevige bak aardbeien, ongeveer 500 gram
Water
80 gram suiker
Zoete, witte dessertwijn
Speciaal materiaal: Kaasdoek

Bereidingswijze
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze doormidden. Doe ze in een steelpan en voeg water toe tot ze net onder staan. Voeg vervolgens de suiker toe en breng aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat het geheel ongeveer 20 minuten rustig borrelen. Voeg dan de dessert wijn toe en laat nog 10 minuten doorsudderen.

20130521-232042.jpg
Je aardbeien zouden nu zacht moeten zijn. Is dit het geval, neem dan de pan van het vuur en laat even afkoelen. Pak nu een flinke staafmixer en pureer het geheel tot een gladde massa. Je mag je echt helemaal een ongeluk pureren! Het doel is een zo fijn en zo glad mogelijke puree.

20130521-232207.jpg
Dan komt nu het trucje: Neem een zeef, vergiet of het liefst een chinois (puntzeef) en zet deze in een diepe pan. Bekleed met een kaasdoek en giet je aardbeienpuree er in. Er zijn twee zaken essentieel aan deze stap als je een mooie heldere soep wilt krijgen:
1. Zorg dat de soep de zeef niet meer kan raken als het er door gelopen is. Daarom heb je ook een diepe pan nodig. Dit is vooral iets om in de gaten te houden als je een chinois gebruikt!
2. Je mag op geen enkele, maar dan ook geen enkele manier proberen om de soep door de kaasdoek heen te forceren. Niet, niet niet! Ik weet hoe verleidelijk het is, geloof me, maar het mag niet. Je giet je puree in je kaasdoek en dan wacht je. Dat duurt lang, heel lang. Ongeveer vier uur tot je de maximale hoeveelheid vocht uit je puree hebt. Op onderstaande foto zie je links boven de puree gelijk na het schenken, rechts boven na een uurtje, links onder na twee uur en rechts onder het uiteindelijke beeld na vier uur.

20130521-232333.jpg
Nu hoor ik een aantal van jullie zeggen, “Ja, maar ik zie op die foto nog allemaal vocht wat niet door de doek is gelopen. Als ik nou even met een lepel de restjes door de doek wrijf, of zelfs maar even roer in de pulp…” Nee! Nee, nee, nee en nog eens nee! Ik snap de verleiding, maar in deze situatie moet je dit verlies accepteren om zo’n mooie heldere soep te krijgen. Gooi echter al de lekkere pulp niet weg, doe er iets mee! Ik heb het zelf heerlijk op een pannenkoek gesmeerd.

Als het tijd is om het bord op de maken begin je met de panna cotta. Neem een ondiepe schaal met heet water en doop je vormpjes daar kort in, tot net onder de rand. Om vervolgens je panna cotta uit het vormpje te krijgen bestaan vele trucjes, maar ik ga zelf voor de schud methode. Maak je handpalm vochtig, zet je vormpje er stevig tegen aan en schud het vormpje zo hard je kan op en neer. Zelf heb ik niet veel kracht in mijn armen, dus het komt er vaak op neer dat ik met het vormpje tussen mijn handen gedrukt een stevige sprong maak waarbij ik zo hard mogelijk neer probeer te komen! Je voelt als het goed is je panna cotta loskomen uit het vormpje en tegen je hand aan glijden. Hou je vormpje schuin ( niet weer omkeren, dan zuigt hij zich zo weer vast en kan je opnieuw beginnen! ) en laat je panna cotta voorzichtig op het bord glijden. Giet dan de heldere soep er voorzichtig omheen. Zelf heb ik mijn panna cotta’s gegarneerd met een druppel van de overgebleven aardbeienpuree en muntblaadjes, maar doe vooral wat je zelf leuk vindt. Hier vielen ze erg in de smaak, hopelijk bij jullie ook. Ready? Set? Panna cotta!

20130521-232502.jpg

20130521-232535.jpg

Comments

 1. Leuke blog :)
  Voor hoeveel personen is dit gerecht?

  • Dankjewel Mariska :-)
   Het aantal personen hangt een beetje af van de vormpjes die je gebruikt. Met de ” gemiddelde ” panna cotta vormpjes kom je met dit recept op 4-5 stuks. Wil je zekerheid, of wil je het gerecht naar een bepaald aantal personen aanpassen? Dan hier een goede tip:

   Vul het aantal vormpjes dat je wilt gebruiken met water (bijvoorbeeld 4) en giet het water dan over in een maatbeker. Kom je op, of net onder de 500 milliliter? Dan is dit recept precies genoeg. Kom je bijvoorbeeld op 800, dan moet je het recept aanpassen. Hiervoor reken je uit hoeveel gelatine en hoeveel suiker je per 100 milliliter room nodig hebt. In het geval van dit recept is dat dus 10 gram suiker en 0,8 gelatine blaadje. Keer 8 en klaar! Ik vind het zelf een fijn trucje. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

 2. god forbid, had voor mijn verjaardag een grote panna cotta gemaakt in een puddingvorm. Wilde naar mijn zin niet snel genoeg los laten uit de vorm. En dan niet, zoals je dat normaal doet, een kom met warm water vullen en daar de vorm even in laten zakken. Nee, dat kan wel even snel onder de hete kraan…… zonder iets er onder……. dus daar lag alles: in de gootsteen.
  En het is zo lekker, zonde!!

Speak Your Mind

*