Rode uien Chutney

Rode uien Chutney

Chutneys kunnen allerlei gerechten die al lekker zijn, nog lekkerder maken. Dat is immers waar we sauzen, chutneys, smeerseltjes, dips en andere toespijzen voor hebben. Een chutney klinkt erg ingewikkeld, maar hoeft dat absoluut niet te zijn! Zelf ben ik dol op rode uien, dus deze lekker rode uien chutney is mijn grote favoriet. Super simpel om te maken en op zo veel manieren te gebruiken! Inspiratie nodig? Aan het eind van deze post vertel ik je wat je zoal met deze chutney kan. Nu eerst, aan de slag!

Benodigdheden:
Rode uien
Bruine suiker
Rode wijn azijn
Rode wijn
(Olijf) olie

Bereidingswijze
Het begin lijkt me duidelijk, snij je uien! Hoe? Dat is aan jou. Ik ga meestal voor halve ringen. Snij er flink wat, vergis je niet het gaat ontzettend slinken. Begin eens met een flinke pan vol. Zet je pan op een laag vuur, doe een scheut olie in de pan (ik ga meestal voor olijfolie)en laat het geheel lekker staan op een heel zacht vuurtje. Dit gaat wel even duren. Kijk maar naar de foto hier onder. Foto één zijn de uien als ze net de pan in gaan, foto twee is het resultaat van een uurtje op een zacht vuur onder af en toe roeren.

20130511-182803.jpg
Als je uien mooi zacht zijn geworden is het tijd om er smaak aan toe te gaan voegen. Hiervoor gebruiken we de bruine suiker, de rode wijnazijn en de rode wijn. In welke hoeveelheden en verhoudingen je deze ingrediënten toevoegt bepaalt de uiteindelijke smaak van je chutney. Bedenk van te voren of je een meer zoetige of zurige chutney wilt. Omdat je de alcohol uit de wijn wilt hebben ( tenminste, dat wil ik) begin ik altijd met een scheut rode wijn toe te voegen. Drie tot vier eetlepels is vaak een goed begin. Roer, nog steeds op een laag vuur, de wijn goed door de uien totdat er nauwelijks vocht zicht baar is. Om korrels suiker in mijn chutney te voorkomen en om meer controle te hebben over mijn smaak balans meng ik de bruine suiker en de azijn in een kommetje. Begin met een scheut azijn en voeg bruine suiker met kleine schepjes toe. Proef na elke toevoeging en blijf suiker toevoegen tot je de gewenste verhouding zoet-zuur hebt bereikt. Als je de gewenste smaakbalans hebt en al je suiker is opgelost kun je je mengsel aan de uien toevoegen. Doe ook dit beetje voor beetje, roer steeds tot het vocht grotendeels verdwenen is en proef. Dikke kans dat je niet je hele kommetje azijn nodig hebt.

20130511-182858.jpg
Laat als je gewenste smaak is bereikt je mengsel nog ongeveer een kwartiertje op een laag vuur staan. Roer af en toe even door en proef of je nog steeds tevreden bent met de smaak. De smaken gaan immers nog verder op elkaar inwerken. Tevreden? Dan is je chutney klaar! Afkoelen en gebruiken maar. Waar je deze chutney allemaal voor zou kunnen gebruiken?

- Maak extra lekkere broodjes! Zelf ben ik fan van rode uien chutney in combinatie met:
* Tonijn
* Rosbief
* Tomaat & kipfilet
* Oude kaas.
- Een lekker schep chutney door een bak gemengde sla, noten er door, beetje feta en je hebt een heerlijke salade.
- Deze chutney is de perfecte topping voor heerlijke huisgemaakte hamburgers!
-Maak een snelle pasta net rode uien chutney, stukjes chorizo en verse tomaat.
- Deze chutney is ook lekker op of bij een tosti.

Dit zijn maar een paar van de vele mogelijkheden. Jullie nog een goede chutney-tip? Ik ben benieuwd, dus laat het me weten in een comment. Veel plezier met uien snijden!

20130511-182955.jpg

Comments

  1. Frouke says:

    Ik doe een moord voor chutney!
    Dit heerlijke recept komt ordinair genoeg van de allerhande-site, maar het is gewoon goed!!!
    Mangochutney
    Wereldkeuken, 1 pers, bereiden 60 min

    Ingrediënten

    150 g suiker
    1 kruidnagel
    150 ml witte wijnazijn
    1 eetlepel citroensap
    50 g rozijnen
    75 g gepelde walnoten
    75 g ui
    1 mespunt cayennepeper
    1 teentje knoflook
    1 mango (ca. 400 g)
    Bereiding
    Bereiden
    Voor ca. 250 à 300 ml: Mango schillen en in stukjes snijden (pit bewaren). Ui en knoflook fijnsnijden. Walnoten fijnhakken. In ruime pan met dikke bodem mangostukjes met pit, ui, knoflook en azijn 30 min. op laag vuur koken, af en toe roeren. Mangopit verwijderen. Rozijnen, kruidnagel en suiker toevoegen en geheel nog 10 min. koken. Chutney op smaak brengen met cayennepeper, citroensap en 1/2 el zout en nog 10 min. tot jamdikte inkoken. Walnoten door mangochutney roeren. Geheel overdoen in schone pot, met plasticfolie afdekken en met deksel sluiten. Chutney laten afkoelen en tot gebruik in koelkast bewaren. Lekker als voorgerecht bij peperpaté of als dipsaus bij cassavechips. Chutney blijft ongeopend enkele weken in de koelkast houdbaar.

Speak Your Mind

*