Rollende keukens! Verslag + Tips.

Rollende keukens! Verslag + Tips.

Vorige zomer vielen Ramon en ik zomaar, per toeval, met ons neus in het Foodtruck festival in New York. Een heerlijke beleving. Het concept foodtruck is in Amerika ongelooflijk hip. Er is zelfs een wedstrijd op tv waar foodtrucks met elkaar de strijd aan gaan om een mooie nieuwe truck te winnen. Wat jammer, dacht ik toen we daar rondliepen, dat dit in Nederland niet wat meer leeft. Nou, daar had ik me lelijk in vergist! Na een bezoekje aan het weekend van de Rollende Keukens weet ik het zeker: Wat zij kunnen, kunnen wij ook!

Rollende Keukens is een jaarlijks foodfestival waar Nederlandse foodtrucks, foodcaravans, food stalletjes, food tenten en wat je maar kan bedenken samen komen. Het festival wordt gehouden op het terrein van de Westergasfabriek. Wat doe je op zo’n festival? Eten natuurlijk! Eten en luisteren naar de verschillende bands, zangers en muziekanten die verspreid over het festival terrein optreden. Oh, en nog meer eten. En eten, daar zijn vriendlief en ik gelukkig erg goed in!

Mijn algemene impressie toen ik het festival terrein op liep was: “wat een gezellig chaos!” Verder werden we overrompeld door allerlei heerlijke geuren en sloeg de rook van allerlei barbecues op onze ogen. We begonnen met het enige logische wat je kan doen als je zo’n terrein op loopt: Een oriëntatie rondje! Wat moesten we zeker eten, waar was het gezellig, waar gingen we beginnen? Ik zag al snel door de bomen het bos niet meer en besloot maar stap voor stap te besluiten wat we gingen eten. Onze strategie was zo veel mogelijk dingen delen, zodat we meer konden proeven. Wat we dan allemaal gegeten hebben? Veel. Heel veel….

20130510-223243.jpg

We begonnen met een broodje bij één van de meest mannelijke rollende keukens. Een grote barbecue hoek waar een club mannen voor gigantische bouwwerken stond met grote, indrukwekkende spatels en messen. Er heerste een ” boys will be boys” sfeertje met veel geschreeuw en veel grapjes. Wat ons hier heen trok waren de heerlijke pulled pork sandwiches met coleslaw die we voorbij zagen komen. Daarbij serveerden ze zelf gemaakte ijsthee, iets waar ik een ongelooflijke zwak voor heb. De pulled pork werd geserveerd op een salie ciabatta met coleslaw. Het vlees zelf was heerlijk zacht en zoetig van smaak. Vriendliefs favoriet van de dag, gelijk bij de eerste stop! De ijsthee met munt, citroen en gember was geweldig. Precies wat ik van een zelf gemaakte ijsthee verwachte, fris, smaakvol en niet zo zoet. Een geweldige start! Totale kosten voor 1 broodje en 2 ijsthee? €9

20130510-223351.jpg

We gingen door met iets wat ik niet kan weerstaan, coquilles! Mijn grote liefde. Zeker wanneer ze van een stevige grill komen en er niet te veel troep over heen gaat. Coquilles zijn naar mijn mening het best als er zo min mogelijk mee gedaan word. Dat hebben ze bij deze kraam, waar de verse oesters overigens de hoofd attractie waren, goed begrepen. Een klein beetje soja marinade, een beetje olie en een zeewier slaatje er naast. Ook de bereidingswijze van de coquilles was perfect. Lekker dicht geschroeid aan de buitenkant en nog net een beetje rauw van binnen. Heerlijk zacht van smaak en ze smolten op je tong ( hoe cliché dat ook klinkt) Het slaatje was niks bijzonders. Ik heb er twee hapjes van genomen als “palate cleanser” maar het was niet lekker genoeg om helemaal op te eten. Kosten, €5.

20130510-224534.jpg

Vriendlief wilde dolgraag een broodje kip saté. Zelf had ik daar niet zo’n trek in, dus besloten we ieder één ding te nemen wat de ander niet wilde. Toch was hij zo lief dat ik een paar hapjes van zijn broodje mocht proberen. Bij deze gezellige kraam stonden de potten huisgemaakte atjar en sambal opgestapeld. Wat ze serveren mag er zijn. Een maisbroodje met kippendij vlees, satésaus, gebakken uitjes en atjar ketimun (komkommer). De kip was heerlijk, absoluut niet droog. De saus was smaakvol en de atjar geweldig. Spijt dat ik maar een paar hapjes heb genomen? Misschien een beetje. Kosten, €5.

20130510-225802.jpg

Ach, elke spijt die ik had verdween dankzij deze geweldige tortilla wrap! Vriendlief houdt niet van Mexicaans eten, tot mijn grote spijt. ” Te veel bonen en ik hou niet van koriander” is zijn verdediging. Zwak, ik weet het, maar ik kan hem niet dwingen. Door hem zijn broodje kipsaté te gunnen had ik natuurlijk carte blanche bij de Mexicaanse kraam. Yes! Ik ging dus ook maar gelijk voor de “special” wrap. Een tortilla met gekruid vlees, kidney bonen, maïs, ijsbergsla, guacamole crème, salsa saus, kaas en verse koriander. Klinkt goed toch? Dat was het ook. Super, wat kan ik er meer over zeggen? Het enige verbeter punt wat ik kan bedenken is dat het geheel iets warmer had gemogen. Kosten, €7.

Na deze heerlijke tortilla deelden we een heerlijke banaan, passievrucht, munt en peer smoothie. Die ging zo snel naar binnen dat we er geen foto meer van hebben gemaakt. De twee rietjes die we van de vrolijke man bij deze smoothie auto kregen zorgenden wel voor enig vermaak. Er ontwikkelde zich een epische rietjes-battle over de laatste druppels in de beker. We vinden allebei van ons zelf dat we gewonnen hebben. Lekker was het zeker. Kosten, €5.

20130510-230528.jpg

Van het laatste hartige hapje wist ik maar één smakelijke foto te maken. Crispy duck met watermeloen van een kraam gespecialiseerd in eend. Dit gerecht had zeker potentie, maar leed onder één cruciale fout: Het vet was aan de stukjes eend gelaten. Ik snap de overweging, vet geeft immers smaak en houdt het vlees mals. Eendenvet heeft echter de neiging erg taai te worden als je het niet de kans geeft om rustig te smelten en krokant te worden. Dat krokant worden lukt natuurlijk niet wanneer je de eend frituurt in een korstje. Het vet was dus taai en niet lekker. Jammer, want de saus was super, het korstje was geweldig van smaak en het idee om zo’n vet gerecht te serveren met watermeloen was erg slim. Helaas, het vetrandje maakte het tot het minste gerecht van de dag. Kosten, €5.

20130510-231427.jpg

Tot mijn grote verbazing kwam ik er achter dat vriendlief nog nooit churos had gegeten! Als kind kon ik me op vakantie in Spanje ziek eten aan deze gefrituurde deegslierten. De laatste jaren kom je ze ook in Nederland meer en meer tegen, maar de kwaliteit stelt vaak teleur. Hier hadden ze gelukkig de echte, goede churos. Dipsauzen, vullingen en andere toevoegingen zijn wat mij betreft niet nodig. We gingen dus voor de classic. Vriendlief is om en ik was weer even kind. Met een mond vol suiker en vettige, kleverige vingers. Een geweldige afsluiter! Kosten, €3.

20130510-231929.jpg

Toen we het terrein afliepen spotte vriendlief een leuke “vintage American” pizza stand waar ze vanille cola verkochten. Deze zijn in Nederland niet meer makkelijk te krijgen wist hij mij te vertellen. Als liefhebber van cola en alles wat zoet is kon hij deze kans niet laten schieten. Ik geloof dat de dag voor hem ook geslaagd geweest was als hij alleen z’n colaatje gescoord had! Kosten, €2.

We vertrokken naar huis, ruikend naar barbecue en onder de as. Echt waar, ik kon de roetdeeltjes van mijn neus vegen. Een wit t-shirt was ook niet zo’n goed idee en over onze schoenen moet echt een doekje gehaald worden. Door de harde wind blies er steeds allerlei troep in mijn ogen, dus foto’s van mij op het festival met open ogen zijn zeldzaam! Zelf lekkere dingen proeven? De rollende keukens staat er morgen en overmorgen nog, dus zaterdag 11 & zondag 12 mei!Je vindt de rollende keukens op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Als je zelf nog langs wilt gaan, hier enkele tips gevolgd door wat sfeerfoto’s:

-Neem een zonnebril mee! Ik vergeet dat altijd en vandaag had ik er meer dan ooit spijt van. Wind, rook en asdeeltjes zijn een aanslag op je ogen.
-Stop een pakje zakdoekjes, wat vellen keukenrol of w.c. papier in je tas. Ik had hier gelukkig aan gedacht en heb er veel aan gehad. Lang niet alle kramen hadden servetten!
- Leuk voor kinderen: Maak je eigen pizza, gekleurde pannenkoek of fiets je eigen smoothie! Ja echt, drijf de blender aan door te fietsen ( zie foto)
- Kies voor gerechten die je niet vaak eet of niet makkelijk kan krijgen in jouw omgeving. Wij hebben bijvoorbeeld geen hamburger, sushi of pizza gegeten. Hoe gek we daar ook op zijn, dat kunnen we ook heel goed in Haarlem krijgen.
- Ga samen met anderen zodat je kunt delen! Zo kun je meer dingen proeven zonder je vol te proppen of eten te verspillen.
- Praat met de koks, de barkeepers, de muziekanten etc. Iedereen staar daar omdat ze ergens gepassioneerd over zijn. Dat leidt tot leuke gesprekken.

Ik raad iedereen aan om dit weekend nog een bezoek te brengen aan rollende keukens. Wij gaan volgend jaar zeker weer!

20130510-233543.jpg

Comments

  1. Zo, dat lijkt me leuk om te doen! Nadien ben je waarschijnlijk wel vijf kilo zwaarder, maar ach… :-)

Speak Your Mind

*