Koken vs Eten maken

Koken en eten maken. Twee totaal verschillende dingen. Helaas worden de termen vaak door elkaar gebruikt. Mensen die eten kunnen maken zeggen al snel dat ze kunnen koken. De monsterlijke term “eten koken” ontstaat wanneer mensen de twee combineren. Het zou ala minuut verboden moeten worden. Als ik iemand hoor zeggen “ik ga even eten koken” zie ik standaard een grote dampende pan borrelend water voor me alwaar sperziebonen, slavinken en aardappels met z’n allen tegelijk in geflikkerd worden om dan doorgekookt te worden tot slechts een grijze massa over blijft. Bah, wat een onsmakelijke uitdrukking. Je kookt aardappels, geen eten.

Terug naar eten maken v.s. koken. Een zeer groot deel van de mensen kan prima eten maken. Ze zetten met gemak een pan spaghetti op tafel, of een lekkere groentesoep. Heerlijk. Geen enkel bezwaar tegen. Sommige mensen kunnen zelfs zeer goed eten maken. Geef ze een goed recept en ze toveren zo een risotto tevoorschijn, of een boeuf bourguignon. Lukt best. Maar kunnen ze dan koken? Daar hoef ik niet lang over na te denken: Nee. Nee deze mensen kunnen niet koken. Koken is namelijk niet een recept volgen. Niet de aanwijzingen op de verpakking volgen en niet de saus uit het potje over het vlees gieten. Nee, koken is 5 recepten voor hetzelfde gerecht lezen en daaruit je eigen versie maken. Koken is proeven, aanpassen, experimenteren en doorgaan op dingen die mislukt zijn. En hoewel veel mensen beweren aardig te kunnen koken, moet ik vaak tot de conclusie komen dat ze het niet over koken hebben, maar over eten maken.

Ik ben opgegroeid in een huis met een ouder die eten kon maken en een ouder die kon koken. Dit onderscheid is altijd strikt aangehouden. Tegen het stereotype in is mijn moeder iemand die uitstekend eten kan maken. Echt geweldig. Mijn moeder maakt geweldige soepen, stamppotten en pasta’s, een heerlijke Chili con carne en ze bakt de lekkerste taarten. Als het op bakken aankomt, dan kan mijn moeder koken. Hartige gerechten en de mogelijkheden tot koken daar, die laat ze liever aan zich voorbij gaan. Daar hebben we namelijk mijn vader voor.

Mijn vader kan geweldig koken. Hij heeft kasten vol kookboeken die hij stuk voor stuk gelezen heeft, maar hij heeft er nog nooit zelfs maar 1 recept 100% uit nagemaakt. Bij mijn vader eet je nooit twee keer precies hetzelfde. Heel frustrerend als je iets erg lekker vind, en het smaakt de volgende keer toch net ietsje anders. Sterker nog, als kind vond ik het vreselijk. Ik wilde graag sperziebonen, een gehaktbal en een gebakken aardappel. Sperziebonen zonder chilipeper, gehaktballen zonder curry saus en gebakken aardappels zonder rozemarijn. Macaroni of tomatensoep, het werd bij mijn vader gelijk een culinair hoogstandje. Oh wat heb ik verlangd naar maaltijden van mijn moeder, maaltijden van een ” eten maker.” En oh wat was het heerlijk om af en toe een heerlijk bord macaroni met kaas te eten. Gewoon macaroni, kaas, eieren, spekjes. Niks meer, niks minder.

Het punt wat ik hier dan ook wil maken is dat koken niet per definitie beter is dan eten maken. Het hangt er helemaal van af wat je doel is. Het doel van dit blog is echter mensen leren koken. Daarom zul je hier meestal geen specifieke recepten aantreffen. Wel indicaties, tips en technieken om van elk gerecht je eigen culinaire kunstwerk te kunnen maken. Toch hoop ik dat dit blog niet alleen leuk zal zijn voor aspirant “kokers” maar ook voor “Eten makers” Ik denk namelijk dat iedereen kan leren koken. En lukt het niet? Dan word je gewoon een betere ” eten maker” die hopelijk met veel plezier de dagelijkse maaltijd op tafel zet.