Restaurant Zuidam –  Recensie

Restaurant Zuidam – Recensie

Iedereen heeft restaurants waar je regelmatig terugkomt. Gewoon fijne restaurants in je eigen buurt om op terug te vallen. In mijn eigen fijne Haarlem heb ik er ook een paar. Vandaag bespreek ik één van de nieuwere, waar ik dus niet al van kinds af aan kom. Mijn liefde voor dit restaurant is echt iets van de laatste jaren. Een jonge favoriet dus! Restaurant Zuidam.

20130701-111624.jpg
Zuidam ligt op een steenworp afstand van mijn ouderlijk huis, op één van de mooiste plekjes van Haarlem. Pal naast molen de Adriaan, aan het water, met ruimte voor een heerlijk terras. Hoewel het restaurant zelf niet al te groot is, is er in de zomer dus meer dan genoeg ruimte. Toch is het ook in de winter of op koudere dagen goed toeven bij Zuidam. Het interieur is sfeervol en door de beperkte afmeting krijgt het restaurant een intieme sfeer. Ik bezocht Zuidam met mijn vriend op 15 juni jongstleden. We reserveerden via de website, altijd een plus voor mij. Ik ben niet zo dol op bellen om een tafel te reserveren…

20130701-111611.jpg
Bij Zuidam kan je terecht voor lunch, borrel en diner. De kaart wisselt regelmatig, er wordt gewerkt met mooie seizoensproducten. Ik zie bijvoorbeeld nu dat de kaart al weer anders is dan bij ons bezoek. Qua wijnen heeft Zuidam steeds de keuze uit twee wijnen per soort. Dus twee wit, twee rood, twee rosé. De bediening weet veel over de wijn te vertellen, maar het jaartal ontbreekt standaard. Hoewel de dames absoluut bereid zijn het even voor me op te zoeken, besluit ik maar niet te moeilijk te doen. Eigenlijk weet ik ook wel dat de wijnen altijd goed zijn. We beginnen ons bezoek dit keer met een glas frisse witte wijn. Bij Zuidam wordt brood niet met boter, maar met mooie olijfolie geserveerd. Het brood zelf is heerlijk en ik word altijd blij van goede olijfolie en een beetje zout. Meer heeft dit brood niet nodig. De keuze op de kaart is beperkt, maar er is altijd voor ieder wat wils. Daarbij komt een keuze uit 20 verschillende hoofdgerechten de kwaliteit vaak niet ten goede.

20130701-111602.jpg
De voorgerechten variëren in prijs van €7 tot €10. Ik ga voor de tonijn met koude noodle en wakame salade. Vriendlief kiest voor een klassieker, de carpaccio. De tonijn is uitstekend, de noodles smaakvol en de dressing lekker fris. Een mogelijk verbeter punt zou zijn dat de tonijn dunner gesneden misschien meer tot zijn recht was gekomen, maar dan ben ik echt aan het zeuren.Vriendlief is blij met zijn carpaccio, echter geeft hij toch echt de voorkeur aan parmezaanse kaas boven de oude kaas die hij hierbij geserveerd krijgt.

20130701-111642.jpg

20130701-111633.jpg
Door naar het hoofdgerecht. Deze lopen van €15 tot €25 euro. We ruilen de witte wijn in voor een mooie rosé. Ik ga voor de gamba’s piri piri met linguini, lamsoor en een jus van schaaldieren en cherrytomaatjes. Vriendlief kiest het vlees van de dag, eendenborst met five spice, paddestoelen, hoisin saus en een pompoenpuree met sereh. Ik ben meer dan tevreden. De gamba’s zijn heerlijk, de pasta is goed bereid en de saus zorgt voor een mooie balans. Ik was bang voor te veel zuur door de cherrytomaatjes, maar daar is geen sprake van.

20130701-111657.jpg

20130701-111704.jpg
Ook tegenover me een blij gezicht. De eend is mooi bereid, de saus saus valt in de smaak en de pompoen sereh puree waar ik even van mag proeven is heerlijk fris. Een verassende combinatie, leuk en inventief.

20130701-111650.jpg
Tijd voor een dessert! De prijzen van al dit heerlijks schommelen zo rond de €7. Moeilijk kiezen voor mij, maar vriendlief weet het gelijk. De ijsparfait met een basis van amaretto koekjes en…. Ohjee…waren het abrikozen? Ik denk het. Weet het niet meer zeker! In elk geval ging het als zoete koek naar binnen.

20130701-111711.jpg
Zelf ging ik na lang twijfelen voor de witte chocolade-koffie mouse. Met een bolletje appeltaartijs, rood fruit en gesuikerde amandelen. Het bleek een goede keuze. De mouse smaakte heerlijk, het appeltaartijs paste er verassend goed bij en het fruit bracht de nodige frisheid. Jammer dat de amandelsnippers wat mager in aantal waren. Die zijn juist zo lekker. De opmaak van het bord deed de geweldige smaak naar mijn mening geen eer aan. Nou was deze mouse lastig. De hoopjes mouse op mijn bord waren waarschijnlijk begonnen als mooie quenelle. Misschien de volgende keer serveren in een glaasje. Ach, nu ben ik wel heel kritisch hoor. Er moet immers ruimte voor verbetering zijn….

20130701-111726.jpg

20130701-111718.jpg
We sloten de avond af met een cappuccino, een muntthee en de intentie om snel terug te komen. Extra pluspunt, bij het afrekenen krijg je van het pin apparaat de mogelijkheid om een fooi bedrag in te vullen. Zo kun je ook zonder kleingeld in je zak de dames van dienst bedanken voor hun uitstekende service, zonder nadrukkelijk te moeten zeggen wat voor prijs je op hun vriendelijkheid plakt. Het maakt het gebruik van fooi geven weer wat discreter en minder ongemakkelijk. Ik hoop dan ook van harte dat meer restaurants dit systeem zullen overnemen.

20130701-111731.jpg
Enthousiast geworden? Als je wilt zien wat de huidige kaart van Zuidam is, een reservering wilt maken of wat meer wilt weten over de achtergrond van dit restaurant verwijs ik je graag naar hun eigen website, www.restaurantzuidam.nl
Zuidam heeft ook mogelijkheden voor groepen, feesten en bruiloften. Ik zou zeggen, allen daarheen!

Speak Your Mind

*