Spekkoek

Spekkoek

Mijn favoriete dessert uit de indoneschise keuken is toch wel spekkoek. Een monniken werk om te maken, maar oh zo heerlijk dat het absoluut de moeite waard is. Waarom een monnikenwerk vraag je? Omdat de voor de spekkoek zo kenmerkende laagjes één voor één gebakken moeten worden. Op de één of andere manier hield ik mezelf altijd voor dat er vast een trucje bestond om al die laagjes zo mooi te krijgen. “Het zal wel een speciaal beslag zijn dat zich scheidt in laagjes” zei ik dan tegen mezelf. Terwijl ik rationeel gezien natuurlijk best begreep dat dat niet kan. De enige manier om zulke nette laagjes te krijgen is gewoon één voor één bakken.

Een belangrijk punt bij spekkoek is dat je de laagjes dient te bakken onder een grill. Een hete lucht oven (of andere oven met warmte circulatie) zal er voor zorgen dat de laagjes gaan rijzen. Er komt dan al snel een golfpatroon in de laagjes en dat willen we nou juist niet! Mocht je een mogelijkheid tot hete lucht circulatie bij je grill hebben, zet die dan uit. We willen alleen de directe warmte van boven.

Normaal geef ik niet zo snel specifieke hoeveelheden of precieze recepten, maar wanneer je bakt zijn verhoudingen zo belangrijk dat ik wel zal moeten. Dat betekent natuurlijk niet dat je ineens al je culinaire vrijheid kwijt bent. Zeker met de verhoudingen en samenstelling van het kruidenmengsel valt te spelen!

Benodigdheden
100 Gram Bloem
7 Grote eieren
500 gram boter op kamer temperatuur
250 gram Bastersuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels geraspte anijsblokjes ( je kunt ook gestampte muisjes gebruiken)
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelpoeder
3 theelepels gemalen kardemom
2 eetlepels koffieroom ( uit zo’n flesje, of giet een paar van die kuipjes leeg)
1 stokje vanille
1/2 theelepel zout
Bakvorm

Bereidingswijze
Begin met het scheiden van de eieren. Tip! Gebruik 3 kommen. Één om je dooiers in te gooien, één om je eiwitten in te gooien en één waarboven je steeds een ei scheidt. Waarom? Als jij lekker aan het scheiden bent boven je kom met eiwit en 1 zo’n dooier besluit te breken, dan kun je gelijk opnieuw beginnen! Met deze methode hoef je in zo’n geval alleen een nieuw ei te pakken. Als je eieren gescheiden zijn kun je de witten stijf gaan kloppen. Voor degene die dit niet eerder gedaan hebben: Dit lukt alleen in een schone, vetvrije kom en er mag geen druppel dooier bij het eiwit zijn beland. Je eiwitten zijn klaar als bij het verwijderen van je mixer/garde zogeheten stijve pieken ontstaan. (een tikfoutje leidt bij deze term al snel tot een drama…)

Voeg de helft van de suiker bij de eierdooiers en klop dit tot een schuimig geheel. De dooiers worden als het goed is lichter van kleur. Doe de boter in nog een andere kom ( ja, je hebt wat af te wassen straks!) en voeg hier de rest van de suiker aan toe. Snij de vanillepeul in de lengte doormidden ( van punt naar punt dus) en schraap met de achterkant van een koksmes of met een botermes de zaadjes er uit. Voeg deze bij de boter. Klopt de boter met de suiker en de vanillezaadjes tot een romig geheel. Gooi de leeg geschraapte peul niet weg! Zet ‘m in een potje met suiker om je eigen vanillesuiker te maken.

Je hebt nu als het goed is drie kommen voor je neus staan. Een kom met stijfgeklopt eiwit, een kom met romig geklopte boter en een kom met schuimig geklopte eierdooiers. Zijn we er allemaal bij? Ja? Mooi. Dan gaan we nu alles bij elkaar flikkeren. Echt? Ja, maar wel met beleid. Voeg eerste de dooiers aan het botermengsel toe. Klop dit goed. Het wordt nu als het goed is een wat vloeibaarder geheel. Nu is het makkelijker om de eiwitten er door de kloppen zonder al je mooie schuim te verliezen. Voeg dus de eiwitten en het zout toe. Klop niet te hard! Je mengsel ziet er nu waarschijnlijk uit als een soort geschifte slagroom met klontjes, maar dat is helemaal niet erg.

Zeef de bloem boven de kom. Of doe lekker lui zoals ik en gooi de bloem er gewoon in één keer in. Ik zeef alleen als ik iets luchtig wil krijgen en als er iets niet luchtig is, is het spekkoek. Meng de bloem door je beslag. Let op! Mengen, dus niet kloppen. Mengen doe je met een (houten) lepen of en spatel, niet met een garde. Begin langs de rand en werk met elke beweging naar het midden toe. Draai de kom terwijl je mengt.* Als de bloem volledig is opgenomen kun je de room op dezelfde wijze door het beslag mengen.

Neem een aparte, iets kleinere kom en meng daarin alle ingrediënten die je nog over hebt. Je kruiden dus. Voor de volledigheid: Kaneel, geraspte anijsblokjes, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en kardemom. Was 1 van de kommen die je eerder hebt gebruikt, bijvoorbeeld voor de eiwitten, goed af en zet ‘m naast je kom met beslag. Verdeel het beslag eerlijk over de twee kommen. Voeg aan één van de twee kommen alle kruiden toe. Gewoon er in 1 keer ingooien en mengen die handel! Het resultaat is twee kommen met beslag: Een neutraal gelig beslag in de ene kom en een gekruid bruin beslag in de andere kom. Pak vervolgens je engelengeduld uit de kast, want nu gaan we echt beginnen!

Kijk eens aan, twee kommen beslag.

Kijk eens aan, twee kommen beslag.

Neem een bakvorm en vet deze in met boter. Dit kan met gesmolten boter, maar ook door gewoon en klontje boter te nemen en met je ( schone!) vingers de hele vorm in te smeren.
Zet de grill aan en laat deze goed warm worden. Neem nu een lepel beslag uit 1 van de twee kommen. Er zijn allerlei regels over welke kleur eerst moet en met welke kleur je moet eindigen, maar daar doe ik niet zo aan. Creatief met beslag, kies een kleurtje! Begin met een eetlepel beslag en verspreid dit zo gelijkmatig mogelijk over de bodem van je bakvorm. Het is de bedoeling dat het een heel dun laagje wordt. Je moet door het beslag heen nog een beetje de bodem van je vorm kunnen zien. Als dit gelukt is zet je de vorm in de oven, onder de grill. Blijf er bij! Ga niet even een croissant eten of de krant lezen maar blijf bij je oven!

Door dit gele laagje heen kun je het vorige, bruine laagje nog zien. Last van bobbels? Zie tip 2!

Door dit gele laagje heen kun je het vorige, bruine laagje nog zien. Last van bobbels? Zie tip 2!

Gemiddeld is je laagje na 60 tot 90 seconden gaar, maar dit verschilt. De truc is om de balans te vinden tussen elke 5 seconden de oven open trekken en er na 3 minuten achter komen dat er een laagje houtskool in je bakvorm zit. Is je laagje helemaal gaar? Haal dan de vorm uit de oven en smeer er een dun laagje beslag in de andere kleur overheen. Zo werk je door tot je bakvorm vol of je beslag op is. Doordat je net gebakken laagje nog warm is zal je beslag smelten en zich makkelijker verdelen. Zo is het eenvoudiger om een gelijkmatig, dun laagje te krijgen.

Tijd voor nog een laagje. Laat het beslag maar lekker smelten.

Tijd voor nog een laagje. Laat het beslag maar lekker smelten.

Let steeds op dat je laagje helemaal gaar is voor je de volgende laag beslag aanbrengt. Klaar? Gril uit, afkoelen en afwachten! Laat je spekkoek volledig afkoelen voor je hem aansnijdt. En dan dat prachtige moment waarop je al die laagjes ziet! Dat is al dat gedoe toch helemaal waard?
Vergeet hoe veel boter er in zit en tast toe!

Wat ziet het er toch mooi uit, al die laagjes!

Wat ziet het er toch mooi uit, al die laagjes!

Extra tips
1. Omdat het beslag niet in één keer de vorm in gaat, heb ik altijd het gevoel dat de boter waarmee je de bakvorm hebt ingevet bij laagje 2 of 3 al allemaal naar de bodem is gezakt. Ik ben zelf doodsbang voor gebak dat aan de bakvorm blijft kleven, dus heb ik hier een oplossing voor bedacht! Voor ik een nieuw laagje beslag aanbreng ga ik met een kwastje met wat gesmolten boter kort even langs de rand van de bakvorm, tegen het vorige laagje aan. Zo breng ik eigenlijk voor elk laagje een nieuw “invet” laagje aan. Of het werkt? Ach, mijn spekkoek heeft nog nooit aan ze zijkant van de vorm vast gezeten. Ik weet niet zeker of hij dat zonder dit trucje wel zou doen, maar ik heb ook niet de behoeft om het uit te gaan proberen!

2. Stel, je haalt je spekkoek uit de oven en ineens…. Help help help! Bobbels in je laagje! Geen nood. Laat het laagje iets afkoelen en waarschijnlijk zakken die bobbels vanzelf weer in. Blijven ze toch? Dan los je dat eenvoudig op door er schuin met een saté prikker een klein gaatje in te prikken. Duw daarna desnoods de bobbel voorzichtig een beetje aan. Het zijn immers luchtbellen, die bobbels. En wat doe je met ongewenste luchtbellen? Lekprikken die handel!

Comments

  1. Poeh wat een werk! Maar inderdaad wel héél lekker spekkoek :D

Speak Your Mind

*