Gele erwten en bloemkool soep met kurkuma

Gele erwten en bloemkool soep met kurkuma

Het is/was geen winter voor erwtensoep met worst. Echt koud is het immers (nog) niet geweest. Toch wordt een koukleum als ik ten alle tijden blij van een lekkere warme kom soep. Eén probleem, vriendlief houdt niet van soep. Tenminste, hij houdt alleen van één bepaald soort soep. Het soort waar je je lepel rechtop in kan zetten. Een vloeibare puree dus eigenlijk. Niet altijd mijn voorkeur, maar ach, er moeten compromissen gesloten worden!

Bruine bonensoep en dikke erwtensoep met worst gaat op den duur ook vervelen, dus werd het tijd om meer soepen aan het repertoire toe te voegen. De meest succesvolle is deze heerlijke gele erwten en bloemkool soep met kurkuma (koenjit/geelwortel/tumeric) al voornaamste smaakmaker. Niet zo’n fan van dikke soepen? Met een beetje groentebouillon verdun je deze soep eenvoudig tot een meer drinkbaar geheel. Ik raad iedereen aan om verse kurkuma te gebruiken, de smaak is zo bepalend! Mocht het echt niet lukken, dan kan je natuurlijk altijd poeder gebruiken. Klaar voor een dampende kom soep? Aan de slag!

Benodigdheden

Gele erwten
Bloemkool
Kokoscrème of kokosmelk
Verse kurkuma
(Rode) Uien
Knoflook
Verse koriander
Limoen

Bereidingswijze

Gele erwten zijn in de meeste supermarkten uitsluitend gedroogd te krijgen. Zelf vind ik dat niet zo erg, je kunt ze dan immers lang bewaren. Dit betekent wel dat je niet zomaar op het laatste moment kan besluiten met de erwten aan de slag te gaan. Ze moeten eerst zacht gemaakt worden door ze minstens 6-8 uur te weken. Zelf zet ik meestal de avond van te voren alvast een kom met erwten in water op het aanrecht. Het hoeft geen warm water te zijn, ook in koud water kunnen de erwten prima wellen.

Begin met het in stukken snijden van de bloemkool en het snipperen van de ui. Ik hou zelf erg van de smaak van rode ui, maar er is natuurlijk niks mis met de normale uien die nog in je keukenkastje liggen. Als je toch bezig bent, pel je knoflooktenen en pers ze dan ook maar alvast. De kurkuma behandel je hetzelfde als gember. Schraap of snij het schilletje er af en rasp de gewenste hoeveelheid. Let op! De gele kleur van verse kurkuma heeft krachten van mythische proporties. Je handen, je snijplank en als je even niet oplet je gloed nieuwe witte shirt zijn binnen no-time prachtig oranje-geel. Wil je dit voorkomen? Snij op een glazen plank ( nooit met je goede mes, daar wordt hij bot van!) en draag plastic handschoentjes, of bij gebrek daar aan een boterhamzakje om je handen. Gele handen zijn natuurlijk niet erg, maar voor mensen in sommige beroepen of vlak voor speciale gelegenheden is het natuurlijk enigszins storend.

Nu is het tijd voor een bekentenis… ik kook groenten vrijwel nooit. Even voorkoken voor het wokken, tuurlijk. Blancheren? Prima. Maar echt koken? Zelden tot nooit. Zelf geef ik er dan ook de voorkeur aan om de bloemkool en de erwten te stomen. Dit hoeft natuurlijk niet. Liever zo simpel mogelijk? Kook de erwten en de bloemkool gaar en ga naar de volgende stap. Stomen? Ik doe het zelf als volgt:
Een stoommandje vind ik voor dit recept te veel gedoe, net als het gebruik van een zeef of een vergiet. Zet, om mijn techniek te volgen, een laagje water in de pan van ongeveer 2 vingerkootjes hoog en breng dit aan de kook. Voeg dan de erwten en de in stukken gesneden bloemkool toe ( en als je net als ik een uienfan bent, alvast een beetje ui) en zet de pan op hoog vuur. Plaats de deksel op de pan, en laat het geheel lekker stomen. Heb je zo’n handige deksel met een gaatje of schuifje om stoom er uit te kunnen laten? Zet deze dan open. Zet anders na een paar minuten stomen de pan “op een kiertje” door deksel net een beetje scheef op de pan te zetten. Dit is geen methode waarbij je rustig tv kan kijken terwijl je groenten garen. Je moet er echt bij blijven, want als al het water verdampt is begint het gelijk aan te bakken! Voeg, indien nodig, zo nu en dan wat water toe. Proef regelmatig. Als je groenten goed gaar zijn, maar nog wel een bite hebben, zijn ze klaar.
20140311-182529.jpg

Bak, terwijl je erwten en bloemkool garen, in andere pan je smaakmakers even aan. Dit zijn dus je ui, knoflook en kurkuma. Breng op smaak met wat zout en proef of de smaken in verhouding zijn. Als de erwten en de bloemkool gaar zijn giet je het beetje water wat nog in de pan zit weg ( of giet ze af, als je de groenten gewoon gekookt hebt) en voeg het kurkuma mengsel toe. Voeg nu de kokos crème of kokosmelk toe. Qua hoeveelheid hou ik zelf vaak aan dat 1/3 van mijn groenten onder moet staan. Ik gebruik kokos crème, omdat ik een hele dikke soep wil. Liever wat vloeibaarder of is kokoscreme je te rijk? Gebruik dan kokosmelk.

20140311-182541.jpg

Haal de pan van het vuur, zet op een stevige ondergrond, pak je staafmixer en ga los. Nouja, los…denk aan de mogelijke kurkumavlekken op het plafond! Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Ik heb zelf een fijne Kenwood staafmixer met een speciaal opzetstuk voor het pureren van soepen, maar ook met een gewone staafmixer gaat het prima. Probeer wel altijd na 30-45 seconden pureren je staafmixer een paar seconden rust te geven. Geloof me, ik heb voor de Kenwood in mijn leven kwam aardig wat staafmixers doorgebrand! Ga door met pureren tot je een gladde soep hebt. Zet op middelhoog vuur en verwarm langzaam door. Vind je de soep te dik? Dan kun je meerdere dingen doen. Je kunt meer kokos crème/melk toevoegen, maar let op dat de kokossmaak dan niet te overheersend wordt. Met kokos crème zal je merken dat de soep toch wel vrij dik blijft, met kokosmelk is dat minder. Wil je meer kokossmaak, maar is je soep nog de dik? Verdun je soep dan met wat groentebouillon. Proef, als je soep de juiste dikte heeft, of je smaken goed in balans zijn en zout de soep naar smaak.

Pers, terwijl je soep doorwarmt, het sap uit je limoen(en). Voeg hier de koriander aan toe en pureer het geel kort met de staafmixer. Je kunt de korianderblaadjes natuurlijk ook fijnhakken en door het limoensap roeren, maar waarom zou je al die moeite doen als je toch een staafmixer bij de hand hebt? Serveer de soep met het limoen/koriander mengsel als topping en wees vooral niet bang om er halverwege je kom stiekem nog wat meer door te roeren.

 

 

20140311-182555.jpg

20140311-182606.jpg

Comments

  1. Dat klinkt lekker ^-^
    Ga ik gauw proberen!

Speak Your Mind

*