Marokkaanse kip met Couscous

Marokkaanse kip met Couscous

Samenwonen met een toekomstig verpleegkundige heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Voordeel, verpleegkundige is een beroep wat ik in hoog aanzien heb staan en ik schep dan ook graag op door te zeggen ” mijn vriend wordt verpleegkundige! ” Nadeel, de toekomstig verpleegkundige zelf is hier niet zo van gecharmeerd. Voordeel, bij het minste of geringste pijntje, hoestje of griepje heb ik toch maar mooi mijn eigen verpleger in huis! Nadeel, onregelmatige uren. Vanaf jaar één worden avonddiensten gedraaid op stage. In combinatie met een bijbaan waar hij vaak in de avond nodig is, betekent dit dat vriendlief en ik minimaal 2 keer per week en soms zelf 4 keer per week niet samen kunnen eten. Wat dan? Boterhammen mee? Stoommaaltijden van de Albert Heijn? Een vette hap? Optie één leidt tot weerstand bij vriendlief, optie twee en drie bij mij. Zodoende kook ik regelmatig meeneemmaaltijden.

Nu moeten deze aan enige harde eisen voldoen. Ten eerste moet het een maaltijd zijn waar een jongeman een avond hard op kan werken. Ten tweede dienen ze nog steeds lekker te zijn na opwarmen in de magnetron. Ten derde wil vriendlief graag gezond eten (gekke jongen…) dus dat komt er ook nog bij. Voor hem ontwikkelde ik een aantal recepten die aan al deze eisen voldoen. Vandaag deel ik met jullie de grote favoriet, die ook goed in de smaak viel bij de Toetendel en de Keukenkoning: Marokkaanse kip met couscous

Benodigdheden
Kip
Griekse yoghurt, 0% vet
Knoflook
Courgette
Blik ontvelde tomaten
Honing
Amandelmeel
Rozijnen
Couscous
Kippenbouillon, zelf gemaakt of van een blokje
Amandel schaafsel
Marrakech kruidenmengsel of Ras el hanout
Eventueel Argan olie
Citroen, voor op tafel

Bereidingswijze
Begin met het marineren van de kip. Snij de kip in blokjes en knijp er flink wat knoflook overeen. Ik gebruik meestal minimaal één teen per kipfilet plus één extra. Maak dan de marinade. Ik neem meestal een verhouding van ongeveer één op één tussen kip en yoghurt, dus ongeveer 500 gram yoghurt op 500 gram kip. Je hoeft hier geen Pietje precies in te zijn, het is slechts een indicatie! Voeg aan je yoghurt eerst wat honing toe, zodat het er uit ziet alsof je gaat ontbijten en je de müsli vergeten bent.
20130619-152512.jpg

20130619-152520.jpg

Voeg dan beetje bij beetje je kruiden toe. Ik gebruik een kruidenmix die de Toetendel en ik mee namen uit Marrakech toen we daar vorig jaar een paar dagen waren. Je kunt het vergelijken met Ras al Hanout, een typisch Marokkaans kruidenmengsel wat afhankelijk van de verkoper steeds anders is samengesteld. Ras al Hanout betekent ” hoofd van de winkel,” hetgeen eigenlijk al aangeeft dat elke koopman zo zijn eigen samenstelling hanteert. De variant die wij kochten was een specifieke, plaatselijke, mix die we daarom geen Ras al Hanout mochten noemen. In feite komt het natuurlijk op hetzelfde neer. Aangezien elk mengsel anders is kan ik je niet vertellen hoe veel je nodig hebt. Mijn advies is, voeg in kleine beetjes toe en proef. Is het lekker? Heeft het genoeg smaak? Heeft het meer honing nodig? Speel met de verhoudingen yoghurt-kruiden-honing tot je een lekker mengsel hebt en schep dit vervolgens over je kip en je knoflook. Roer het geheel goed door en laat het zo lekker een tijdje staan. Is het warm buiten of duurt ” een tijdje ” vandaag wat langer? (Bijvoorbeeld omdat je de kip de avond van te voren al in de marinade legt) Zet je kip dan natuurlijk in de koelkast.
20130619-152527.jpg

Ondertussen heb je eigenlijk niet zo veel te doen. Ja, je kunt je courgette in blokjes snijden. Ook is het handig om de rozijnen even te laten wellen. Dat doe je door ze in warm water te zetten. Zorg hierbij dat alle rozijnen onder staan. Nu kun je lekker even wat anders gaan doen als je wilt. Ik laat de kip meestal minimaal een half uur staan, soms langer. Als je klaar bent om weer aan de slag te gaan kun je het best een koekenpan, hapjespan of wok nemen waarvan je denkt “nou, die is veel te groot hiervoor.” Zelf moest ik halverwege alles overscheppen omdat het uiteindelijk niet meer in de pan paste en het was niet de eerste keer dat dit gebeurde! Zet je pan op middelhoog vuur en gooi je kip met alle marinade er in. Als je pan niet snel aanbakt heb je geen boter of olie nodig. Je kunt de courgette vrijwel meteen toevoegen als je zachte courgette wilt. Heb je liever courgette met een bite, voeg ze dan een minuut of vijf later toe. Bak het geheel onder regelmatig roeren tot je marinade een diepere kleur heeft gekregen en je keuken lekker naar kruiden ruikt.
20130619-152533.jpg

20130619-152540.jpg
Voeg dan je ontvelde tomaten toe, inclusief het sap. Ook hier is de hoeveelheid aan jou, maar ter indicatie: Ik gebruik één heel blik op ongeveer 500 gram yoghurt/kip. Druk de tomaten met je spatel uit elkaar (meestal gaat dit vrij gemakkelijk ) en roer het geheel goed door. Giet je rozijnen even af en roer deze er ook door. Laat nu lekker een tijdje pruttelen. Ondertussen kun je de couscous maken. Gebruik je huisgemaakte bouillon? Breng deze net tegen de kook aan. Gebruik je een blokje, breng dan water aan de kook en los je blokje op. Proef in beide gevallen of de bouillon goed op smaak is. De bouillon hoeft niet heel sterk van smaak te zijn. De verhouding water/couscous verschilt per soort en merk. Zelf ga ik meestal voor 100 op 120, dus voor elke 100 gram couscous 120 milliliter bouillon. Voeg je kokendhete bouillon toe aan de couscous en roer goed door. Let op! Dit hoeft niet op het vuur. Je kunt de couscous dus gewoon in een hitte bestendige kom maken, of je pan bouillon van het vuur halen. Dek de pan of schaal af en laat de couscous zo’n 15 minuten staan. Roer hem dan los met een vork. Zelf vind ik het lekker om op dit moment een heel klein beetje Argan olie door de couscous te roeren, maar niet iedereen vind dat lekker. Argan olie heeft een sterke, typische smaak dus gebruik het in hele kleine beetjes en alleen als je zeker weet dat je het lekker vindt.

20130619-152547.jpg
Je kip is nu zo goed als klaar, maar je zult zien dat de saus erg waterig is. Daarom gaan we de saus binden met amandelmeel. Begin met een flinke eetlepel en voeg beetje bij beetje meer amandelmeel toe, tot je saus de gewenste dikte heeft. Laat het geheel nog een minuutje doorwarmen en draai dan het vuur uit. Nu is het tijd om op te scheppen! Strooi als laatste de geschaafde amandel over je gerecht. Zet eventueel wat extra geschaafde amandelen en rozijnen op tafel voor de liefhebber. Ook zet ik graag wat partjes citroen op tafel voor wie het gerecht wat meer frisheid wil geven. Heb jij thuis ook een nachtbraker die aangewezen is op de kantine magnetron? Of ben je er één? Laat dan de geschaafde amandelen achter wegen of neem ze eventueel los mee. Geschaafde amandelen uit de magnetron zijn niet zo lekker. Het gerecht zelf doorstaat de magnetron goed. Toch is vers altijd net wat lekkerder!

20130619-152558.jpg

20130619-152612.jpg

20130619-152606.jpg

Comments

  1. Hi Minki,
    Ziet er heerlijk uit en ga ik zeker eens proberen! Ik heb laatst de couscous bereid zoals het eigenlijk hoort, ( wist ik ook niet, maar de keuringsdienst van waarde had het als item). 3 keer lang stomen en steeds weer roeren…maar dan heb je ook wat! Heel licht en luchtig. Vast ook iets voor jou om uit te proberen. Ben benieuwd wat je er van vindt.
    http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2013/afleveringen/30-05-2013/recept_couscous_habibi

Speak Your Mind

*