Snelle Thaise rode curry

Snelle Thaise rode curry

Curry is een gerecht wat zowel warme gevoelens als klamme angst kan veroorzaken. Er bestaan oneindig veel curry variaties. Zelfs van Thaise rode curry, de curry die ik vandaag bespreek, bestaan ontzettend veel varianten. De basis van een curry is een kruidenpasta, een curry pasta. De ingrediënten van deze pasta bepalen grotendeels wat voor curry het uiteindelijk wordt. Wat curry zo moeilijk maakt zijn deze pasta’s. Het fijn malen van alle kruiden en specerijen tot een gladde pasta is natuurlijk al een monnikenwerkje, maar de echte uitdaging is het uitbalanceren van de smaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede kant en klare currypasta’s te koop. Mijn persoonlijke favoriet is de rode curry pasta van Koh Thai. Lekker fris, pittig, maar niet “mag ik de kraan leegdrinken” pittig. Misschien komt er nog wel een keer een post over het zelf maken van rode curry pasta, maar vandaag een super simpele variant!

Benodigdheden:
Kokosroom
Rode curry pasta
Garnalen, kip of iets anders ( Vega kan natuurlijk ook)
Shiitake
(Rode) ui
Knoflook
Lente ui
Chinese kool
Taugé
Rijst
Limoen en koriander ter garnering

20130427-210235.jpg

Begin met de ui, de knoflook en de lente ui. Snij de ui in stukjes/blokjes/ringetjes/hartjes en pers of plet de knoflook. De lente ui kun je het beste in ringetjes snijden. Bak de ui, lente ui en knoflook kort aan in een beetje olie. Snij ondertussen de shiitake en de Chinese kool in stukjes. Voeg deze vervolgens ook toe en bak ze kort mee. Zeker niet te lang, we willen niet dat de groenten straks een soort slappe smurrie is! Na ongeveer een minuut kun je je vlees of vis toevoegen. Ik gebruik hier garnalen.

20130427-210247.jpg

20130427-210307.jpg

Als je vlees of vis ongeveer half gaar is kun je de currypasta toevoegen. Hoeveel? Dat hangt helemaal af van je eigen smaak. Onthoud dat meer toevoegen altijd makkelijker is dan er wat uit halen, dus begin eens met een stevige eetlepel. Voeg dan de kokosroom toe tot je, naar jou mening, genoeg saus hebt. Roer alles goed door tot je saus een egale, rood/oranje kleur heeft. Laat het geheel even warm worden en proef dan je saus. Grote kans dat deze nog niet perfect is. Bedenk wat je saus nodig heeft. Is hij sterk genoeg? Of kan er nog een schepje currypasta bij? Heeft hij frisheid nodig? Een beetje limoen sap over je gerecht bij het serveren kan dat probleem oplossen. Meer pit nodig, maar niet meer smaak? Een beetje chilipeper of een vers pepertje kan de oplossing zijn. Check vooral of je saus wat zout nodig heeft. Kokosroom maakt een gerecht vrij zacht, dus erg zout hoeft het niet te zijn, maar toch. Sommige currypasta’s zijn van zich zelf al erg zout. Anderen hebben niet tot nauwelijks zout, dus proef en pas aan! Voeg dan als laatste de taugé toe en laat deze heel kort mee verwarmen. Taugé wordt snel slap en dat is zonde.

20130427-210331.jpg

Is je saus op smaak en goed warm, dan is het tijd om te serveren. Ik serveer de curry hier met rijst, maar mie of zelfs gewoon pasta is ook een prima optie! Een partje limoen voor wat frisheid en wat verse koriander maakt het gerecht voor mij helemaal af. Andere opties zijn bijvoorbeeld wat pinda’s, kokosschaafsel, rauwe lente ui, wat stukjes verse rode peper of wat blaadjes Thaise basilicum. Misschien kun je nog hele andere dingen bedenken, leef je uit! Andere groente of bijvoorbeeld een groene currypasta kunnen natuurlijk ook. Dit is mijn favoriet, maak er je eigen gerecht van. Veel plezier!

20130427-210350.jpg

Speak Your Mind

*