Wokschotel met Sukiyaki saus

Wokschotel met Sukiyaki saus

Ik zal het maar eerlijk zeggen. Ik hou niet van fondue. Ik vind het gewoon niet lekker. Iets met gesmolten kaas bedekken en dan onder de gril zetten, dat snap ik. Maar iets in gesmolten kaas dopen? Nee, dat kan ik niet bevatten. Waar ik dan wel weer dol op ben is iets wat bij ons thuis altijd “Chinese fondue” werd genoemd. Hierbij worden ingrediënten op tafel gegaard in bouillon en vervolgens weer met netjes er uit geschept. Hoe leuk is dat? Alleen al voor het schepnetje wil je als kind elke dag Chinees fonduen! Daarbij krijgt de bouillon gedurende de avond steeds meer smaak. Heerlijk om te drinken als afsluiting van de maaltijd! De Japanners kunnen er ook wat van met hun traditionele nabemono gerechten. Ook dit zijn gerechten waarbij de etenswaren aan tafel gegaard worden. De meest bekende is Shabu Shabu, maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriet: Sukiyaki.

Bij Sukiyaki worden het vlees en de geselecteerde groenten aan tafel gegaard in een zoete saus. Tegenwoordig staan in veel restaurants gerechten op de kaart met Sukiyaki saus, maar wees niet teleurgesteld als je ze besteld! Veel fondue-achtigs is er, zeker hier in Nederland, vaak niet aan. Wat je wel geserveerd krijgt verschilt per restaurant. Zelf ben ik voornamelijk stoofschotel-achtige gerechten tegen gekomen. Erg vind ik dit niet. Sukiyaki saus is namelijk ontzettend lekker en het zou zonde zijn deze alleen te reserveren voor de avonden dat je tijd hebt om gezellig uren aan tafel te zitten! Want laten we eerlijk zijn, dat is wel waar het bij fondue vaak op uitloopt…

Daarom vandaag een recept voor een simpele en snelle wokschotel met Sukiyaki saus. Ik zou alleen het recept van de saus kunnen geven en zeggen “laat je fantasie het werk doen!” maar dan zou het wel en heel korte post worden. Daarom een compleet recept met de boodschap, pas het vooral lekker aan!

Benodigdheden
Mirin
Sake
Soja saus
Bruine suiker
Runderreepjes
Chinese kool
Uien
Knoflook
Shiitake
(Udon) noodles
Verse koriander

Bereidingswijze
De saus is werkelijk de eenvoud zelve. Deze bestaat uit gelijke delen mirin, sake en soja saus. Alle drie deze ingrediënten ( ja, zelfs mirin!) zijn tegenwoordig verkrijgbaar bij de beter gesorteerde supermarkten. Vind je het daar niet? De toko biedt uitkomst! Zelf gebruik ik voor twee personen van alles 1/2 cup. Lekker makkelijk, geen gedoe met milliliters, gewoon hup in de pan! Breng dit in een steelpannetje rustig aan de kook en laat het een paar minuten borrelen. Klaar is je saus!
20130806-023829.jpg

Nu de rest nog. Snij de groenten, inclusief de uien, in wok-proof stukjes. Maak de knoflook fijn. Dit is één van de weinige gerechten waarin ik niet veel knoflook gebruik. Voor twee personen was één flinke teen voldoende. Begin met het bakken van het vlees. Een aantal Sukiyaki recepten die ik voorbij heb zien komen gebruiken bruine suiker om het vlees mee aan te bakken, een aantal niet. Ik vind het zelf een lekkere, zoete ondertoon geven, maar wie op de lijn let kan het weglaten. Gebruik dan iets meer mirin om de smaken in balans te brengen. Goed proeven! Beetje suiker geen probleem? Mooi!
20130806-023840.jpg

Gooi je runderreepjes met de knoflook in een hete pan, het liefst zonder boter of olie. Schep er wat bruine suiker overheen. Een lekkere schep, maar niet te veel. We maken immers geen toetje. Zet ondertussen een pan water op voor je noodles. Bak het vlees tot ongeveer de helft van de reepjes bruin zijn. (Met magere runderreepjes is mijn ervaring dat ze snel droog worden als je ze te lang bakt. ) Voeg nu je groenten toe. Ik voegde dit keer eerst de kool toe omdat ik deze graag helemaal zacht wil hebben. Op die manier zuigt de zachte kool zich als het ware vol met saus, wat fijn is bij een dunne saus die zich minder goed hecht aan je noodles.
20130806-023856.jpg

20130806-023910.jpg
De shiitake en ui voeg ik 2 minuten later toe, die mogen een lichte bite houden. Laat ze even kort meebakken en gooi ondertussen je udon noodles in het (hopelijk) inmiddels kokende water. Na 2 minuten kan de saus bij je vlees en groenten. Voeg genoeg toe om alles net onder te zetten en laat het geheel lekker sudderen. Vergeet je udon noodles niet! Proef regelmatig om te testen of ze gaar zijn, ik vertrouw nooit op kooktijden bij noodles en pasta. Klaar? Giet je noodles af en zet apart.

20130806-023921.jpg
Proef,na een paar minuten sudderen, je saus. Mist er iets? Meer zuur/fris? Scheut sake. Meer zoet? Mirin er bij. Is het juist een zoute smaak die mist? Dat vraagt om extra soja. Als de balans goed is kun je de udon toevoegen en alles lekker doorroeren. Als je pan niet zo groot is kun je dit beter in een schaal doen! Snij tot slot wat verse koriander om over je gerecht te strooien. Mijn tip? Pak een vork, pak een kom, kruip op de bank, zet een leuk programma op en accepteer dat er saus op je kleding gaat druppelen. Een prima recept voor een fijne ontspannen avond!

20130806-023932.jpg

20130806-023945.jpg

Comments

  1. Guido says:

    Ziet er allemaal voortreffelijk uit :) Goeie fotos !

Speak Your Mind

*