Moijto Cupcakes

Moijto Cupcakes

Cupcakes, ze zijn ongelooflijk “in” momenteel. Zelf ben ik er niet idolaat van, maar tegen een cupcake op zijn tijd zeg ik zeker geen nee. Een flinke tijd geleden zag ik op Masterchef Australia de Moijto genoese taart van Lorraine Pascale. Het concept vond ik super, maar een hele taart maken in mijn mini keuken vind ik vaak onhandig. Voor de verjaardag van een vriendin bedacht ik daarom deze moijto cupcakes, gebaseerd op die taart. Op verzoek deel ik nu het recept!

Deze cupcakes bestaan uit een aantal onderdelen: de cakejes zelf, de siroop waar de cakejes mee verrijkt worden, de botercrème om op de cakejes te spuiten en een nougatine van walnoten. Neem voor de cakejes je eigen favoriete recept voor cupcakes of muffins. Haast? Met een mixje gaat het ook prima hoor! Wil je het jezelf nog net wat makkelijker maken? Je kunt ook nougatine kant en klaar kopen, bij de bakproducten in de supermarkt. Wel wil ik er bij vermelden dat ik bewust nougatine van walnoten maak, omdat walnoten een bittere bijsmaak hebben. Dit maakt het geheel minder zoet, waar ik erg voor ben. Kant en klare nougatine is erg, erg zoet. Als je dit gebruikt wordt het geheel dus zoet op zoet op zoet, waar ik zelf geen fan van ben.

Benodigdheden
Voor de siroop:
150 gram licht bruine basterdsuiker
40 milliliter water
80 milliliter witte rum
Rasp & sap van 2 limoenen
+/- 5 takjes munt

Voor de botercrème
200 gram boter, zacht
200 gram poedersuiker
Rasp & sap van 1 limoen

Voor de nougatine
100 gram suiker
100 gram walnoten (ongezouten)

Voor de cakejes
Voeg aan jou favoriete cupcakes recept ( of mix ) de rasp en het sap van 1 limoen toe.

Bereidingswijze
De siroop wordt lekkerder als hij een tijdje kan trekken, dus begin daarmee. Doe de suiker, de rum, het water en het limoensap in een steelpan en zet op middelhoog vuur. Breng het rustig aan de kook en roer af en toe zodat alle suiker wordt opgenomen. Laat het ongeveer 5 minuten lekker borrelen, zodat het een dikkere structuur krijgt. Echt stroperig zal het nog niet worden, dat komt pas als het afkoelt. Haal je pan van het vuur en voeg er de muntblaadjes en de limoenrasp aan toe. Laat dit minstens een half uurtje lekker staan.

20130603-123203.jpg

20130603-123211.jpg
Maak ondertussen je cupcake of muffin beslag voor +/- 12 stukjes en voeg er het sap en de rasp van één limoen toe. Bak ze zoals je gewend bent ( of zoals op het pakje staat) en laat ze daarna volledig afkoelen. Begin terwijl de cakejes in de oven staan aan de botercrème. Gooi alle ingrediënten, dus de boter, poedersuiker en het sap& rasp van de limoen in een kom en mix tot je een mooie, luchtige botercrème hebt. Als je boter goed zacht was duurt dit ongeveer 3 minuten. Was je boter nog keihard omdat je vergeten was om dat pakje uit de koelkast te halen? Dan duurt het lang en zit je waarschijnlijk binnen een halve minuut onder de poedersuiker. Een botercrème is luchtig en wit, zonder klontjes.

20130603-123323.jpg

20130603-123340.jpg
Terwijl je cakejes afkoelen kun je je nougatine gaan maken. Dit is lastig, want je begint met een zogeheten droge caramel. Een droge caramel is niks meer dan puur gesmolten en gecarameliseerde suiker. “Wat is daar nou lastig aan?” , zullen sommigen zeggen. Helaas jongens, dat vraagt nog wel even wat concentratie. De grens tussen lekkere caramel en verbrande caramel is heel fijn. Gebruik een pan met een dikke bodem. De laag suiker moet zo dun mogelijk zijn, het liefst slechts 2-3 korrels dik. Zet op laag vuur en blijf dicht in de buurt. En nu… Wachten. Wachten en niet roeren! Kom niet aan je suiker tot alles gesmolten is en licht bruin begint te kleuren. Kom nu snel in actie. Roer kort even door zodat je zeker weet dat alle suiker is opgelost, voeg de walnoten toe en roer zo snel mogelijk om. Zorg dat alle walnoten bedekt zijn met caramel. Giet het geheel dan uit op de stuk bakpapier en laat afkoelen.

20130603-123924.jpg
Zijn je cakejes afgekoeld, prik dan met een satéprikker een flink aantal gaatjes in de bovenkant van elk cakejes. Doop een kwast in je siroop en bestrijk er royaal de bovenkant van je cakejes mee. Dit gaat het makkelijkst als je siroop vrij vloeibaar is. Als je siroop te dik is geworden door het afkoelen kun je deze kort opnieuw verwarmen. Laat de siroop in de cakejes trekken door vijf minuten met rust te laten. Bestrijk ze dan nogmaals. Dit kun je twee of drie keer herhalen

20130603-123727.jpg

20130603-124124.jpg
Terwijl de siroop in de cakejes trekt kun je de nougatine afmaken. Dit kun je doen door je klont walnoten en caramel in een keukenmachine te gooien, maar zelf ga ik eigenlijk altijd voor de ” grof geweld” methode. Neem drie stevige diepvrieszakjes. Stop je klont caramel in het eerste zakje en doe de andere twee zakjes er omheen. Neem nu een deegroller of vleeshamer en ( je raad het al) mep je walnoten de volgende week in. Sla er lekker op los, reageer al je frustraties af, laat je helemaal gaan, totdat je fijne nougatine hebt. Een grover stuk hier en daar vind ik zelf wel lekker, maar dat is een kwestie van smaak.

20130603-124222.jpg
Dan nu het samenstellen. Schep je botercrème in spuitzak. Spuit je botercrème op je cakejes. Dit gaat het makkelijkst in de vorm van een spiraal, van buiten naar binnen. Doe je nougatine in een bakje en druk je cakejes hier met de botercrème kant zachtjes in. Decoreer eventueel met een hele walnoot. Kies een leuk bord of een schaal om je cupcakes op te dienen. Lekker bij de koffie of thee, maar natuurlijk ook met een moijto er naast op een terrasje in de zon!

20130603-124315.jpg

20130603-124336.jpg

20130603-124344.jpg

Follow my blog with Bloglovin

Comments

  1. Goede, rappe schrijfstijl. Leuke blog, mooie foto’s. Ben hier voor eerst, maar kom zeker terug. Leuk!

    • Bedankt, wat ontzettend leuk om te horen! Zeker over de foto’s, want ik ben hard aan het werk om mijn fotografie te verbeteren. Ook bedankt dat je de moeite hebt genomen om een comment achter te laten, wordt zeer gewaardeerd. Ik hoop dat je met plezier terug zal blijven komen.

  2. Jammie, ziet er lekker uit!

Speak Your Mind

*